JellyPages.com

Tuesday, April 19, 2011

jAngN pUtuS asA DeNgan BerDoa!!!!

AsSalamualaikum semua..selamat bersua kembali...hari ini aku nak kongsi dengan korang sume sedikit ilmu..aku teringat satu hadis Rasullullah S.A.W yang bermaksud "sampaikanlah ilmu walaupon satu ayat"...Alangkah ramai manusia yang bermohon kepada Tuhan supaya dimakbulkan segala yang diinginkan..tapi tidak juga dimakbulkan...kemudian manusia mengeluh dan bersangka buruk kepada Tuhan..lalu terus berputus asa mencari keredhaan-Nya..itulah hakikat manusia saban hari...firman Allah

"berdoalah kepadaKu, dan berimanlah agar
kamu memperoleh kebenaran."
(surah Al-Baqarah:186)

kita tidak berdoa pun Allah sudah sedia mengetahui segala isi hati manusia...jom kita lihat firman Allah yang bermaksud
 "dan Allah mengetahui apa yang kamu rahsiakan dan apa yang kamu lahirkan."
(surah An-Nahl:19)

 
sebab apa kita perlu berdoakan??..kadang-kadang ada segelintir orang yang berkata sedemikian...cuba kita fikirkan balik..kenapa kita perlu berd0a???
Berdoa sebagai tanda pengabdian diri kita sebagai hamba yang hina lagi dhaif kepada Allah, tidak ada tempat bergantung selainNya.

"cukuplah DIA sebagai tempat manusia bergantung harap dan tawakal."
(surah At-Taubah:129)

tapikan kadang-kadang ada sesetengah orng ber kata "kenapa doa kita tidak di makbulkan oleh Allah"...sebelum kita berkata bergitu cuba kita fikirkan balik kenapa Allah tidak memekbulkan doa kita..sedangkan Allah Maha Pemurah dan Maha Mengasihani

kita pandanglah diri kita sendiri..adakah kita lebih mencintai Allah lebih daripada kesenangan yang ada di dunia ini...cepat atau lambat dimakbulkan itu semua adalah urusan Ilahi kerana Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk makhluk ciptaan-Nya kan...mari sama-sama kita renungkan firman Allah yang bermaksud..

" dan apabila manusia ditimpa bahaya, Dia berdoa kepada Kami dalam keadaan berbaring, duduk atau berdiri, tetapi setelah Kami hilangkan bahaya itu daripadanya, Dia (kembali) melalui (jalannya yang sesat), seolah-olah Dia tidak pernah berdoa kepada Kami untuk (menghilangkan) bahaya yang telah menimpanya. Begitulah orang-orang yang melampaui batas itu memandang baik apa yang selalu mereka kerjakan."
(surah Yunus:12)
Sekiranya kita tidak dapat perkara yang  dihajati....bersyukurlah dengan apa yang sudah kita miliki..janganlah kita sesekali berpaling dari nikmat yang diberi..semakin dekat kita kepada Allah..semakin hebat dugaan yang bakal kita tempuhi....itu membuktikan Allah sangat kasih kepada hamba-hamba-Nya...agar kita benar-benar ikhlas dalam mencari keredhaan-Nya serta tidak termasuk di dalam golongan yang lalai dengan kesenangan yang kita miliki..
manusia yang diuji sedemikian rupa akan merasa manisnya iman, seolah-olah syurga sudah tersedia di hadapan mata, tapi ingatlah firman Allah dalam (surah Al-Baqarah:214) yang bermaksud:

"Ataukah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga,padahal belum datang kepadamu (dugaan) seperti (yang dialami) orang-orang yang terdahulu sebelum kamu. Mereka ditimpa kemelaratan,penderitaan dan digoncang (dengan berbagai cubaan),sehingga Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya berkata, "Bilakah datangnya pertolongan Allah?".
Ingatlah,sesungguhnya pertolongan Allah itu  dekat."

 
 jadi kita janganlah sesekali berasa berputus asa untuk berdoa dan memohan sesuatu darapada Allah...kita perlu mnegetahui sesungguhnya Allah Maha Mengasihani dan Penyayang..dan Allah juga mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-hamba-Nya kerana Allah Maha Mengetahui segalanya..


jadi aku rasa cukup la untuk setakat nie..kalau ada apa-apa maklumat atau ilmu lagi ak akan kongsikan dengan korang semua...AsSalamualaikum....


7 comments:

 1. btul..
  dngan berdoa smua boleh jadi..
  g mustahil pun boleh jadi tak mustahil dgan izin Allah..
  insyaallah!

  ReplyDelete
 2. bt0l..kte kne igt...d0a uh snjata bg org mukmin....

  ReplyDelete
 3. ye..!sokong..
  doa snjata org mukmin..
  dgn doa Nabi Noh selamat, kaumnya yg kafir tngglm dalam taufan. Nabi Musa slamat drpd kzalimann Firaun laknatullah,dgn doa Nabi Soleh slmt dan kaum Thamud binasa.
  mmg bnyak klbihan!subhannaallah!

  ReplyDelete
 4. bt0l2...kte kne bnyk b'd0a...sbb Allah sndri p0n da b'frman.."b'd0a la pd ku...nescaya akn ku p'knan kn.."..

  ReplyDelete
 5. hum..
  dan kalo berdoa uh jgn la putus asa kalo x diperkenan kan..
  insyaallah..smua Allah perkenankan cuma cepat atau lambat je!
  insyaallah!

  ReplyDelete
 6. ya..sepuluh markah utk mimi...hahha..bt0l uh..sk0ng pe yg ko ckp uh...

  ReplyDelete