JellyPages.com

Thursday, April 14, 2011

SUME NYE ADA JE DLM AL-QURAN....

1. KITA B'TANYA : KENAPA AKU DIUJI?
QURAN M'JAWAB:
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan:
Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.
-Surah Al-Ankabut ayat 2-32. KITA B'TANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?


QURAN M'JAWAB:
Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal dia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.
-Surah Al-Baqarah ayat 2163. KITA B'TANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?


QURAN MENJAWAB:
Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
-Surah Al-Baqarah ayat 2864. KITA B'TANYA : KENAPA RASA KECEWA?


QURAN M'JAWAB:
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-Surah Al-Imran ayat 1395. KITA B'TANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?


QURAN M'JAWAB:
Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah  kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).6. KITA B'TANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?


QURAN M'JAWAB:
Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.
-Surah Al-Baqarah ayat 457. KITA B'TANYA : APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?


QURAN M'JAWAB:
Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.
-Surah At-Taubah ayat 1118. KITA B'TANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?QURAN M'JAWAB:
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.
-Surah At-Taubah ayat 1299. KITA B'KATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!


QURAN M'JAWAB:
..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.
-Surah Yusuf ayat 87


So..kite jangan lah sesekali b'ptus asa dlm ape2 jua keadaan ea......semua nye adlh ktentuan ilahi...ape yg pnting kte b'usaha n b'd0a..ak na k0ngsi ngan k0rang satu hadis nie...

Dari Abu Hurairah r.a bahawa nabi SAW telah bersabda:”Allah sentiasa memperkenankan doa seorang hamba selama doa itu tidak mengandungi (perkara) dosa, (perkara yang) memutuskan silaturrahim dan selama tidak meminta supaya cepat-cepat diperkenankan.” Lalu baginda ditanya oleh seseorang:”Apa maksudnya meminta dicepatkan?”Jawab baginda:”Umpamanya seseorang itu berkata dalam doanya:”Aku telah berdoa, aku telah berdoa tetapi aku belum melihat doaku diperkenankan. Lalu aku putus asa dan berhenti berdoa.”

No comments:

Post a Comment