JellyPages.com

Tuesday, May 17, 2011

eNtah Ta tAw nA buBuh pe~

AsSalamualaikum sume...
wah ari nie mmg ak penat bt0l taw..
na taw sbb pe...
 sbb ak pi b'sh0ppng sakan la tadi....
haha..mcm2 ak beli...

tp kn time sh0ppng td....
akak ak bsing plak ckp ak nie memilih sgt...
 ak b'kre bukan pe..
da bende uh mahal...tu yg ak tanak uh...
ak nie bukan nye suke benda yg mahal2 sgt nie..

ak jenis yg suke benda ta t'lalu mhal..
tp tahan lme...
kre oke la uh kan ak ta ske benda yg mahal2...
kalo ta...abis k0pak la pOket mak bapak ak nie..haha

oke la...ak na share kat k0rang skit hadis...
mai kte same2 renung kan ea...

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Bacalah al- Quran kerana ia akan datang pada Hari Akhirat kelak sebagai pemberi syafaat kepada tuannya.”
i) Al-Quran merupakan kalam Allah dan perlembagaan syariatnya yang kekal abadi.    Allah telah menurunkannya kepada manusia sebagai panduan dalam mengharungi    kehidupan agar dapat mencapai kebahagiaan di dunia dan akhirat.

ii) Membaca al-Quran merupakan satu ibadah yang boleh menghampirkan diri     seseorang itu kepada Allah S.W.T. Pahalanya amat besar iaitu sesiapa yang     membaca satu huruf daripada al-Quran, ganjarannya satu kebaikan dan sepuluh     ganjaran yang sama dengannya. Selain itu ia juga boleh meberikan syafaat di     hari akhirat kelak.

iii) Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim ada menyatakan      bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya :” Perumpamaan Mukmin yang      membaca al-Quran adalah seperti limau yang mempunyai bau yang harum dan          rasanya sedap. Manakala perumpamaan mukmin yang tidak membaca al-Quran pula      adalah seperti tamar yang tidak ada bau tetapi rasanya manis dan sedap.”

iv) Membaca al-Quran hendaklah dilakukan dengan beradab sebagai menghormati     kalimah Allah di antaranya ialah seseorang itu hendaklah berada dalam     keadaan suci (berwudhu’) dan membacanya di tempat yang bersih, memulakan     dengan membaca Ta’auwuz dan Basmallah, membaca dengan teliti dan perlahan,     menjaga makhraj (bertajwid) serta memperelokkan suara sekadar termampu.

v) Pembacaan al-Quran yang paling baik ialah apabila difahami apa yang dibaca.    Dengan ini barulah seseorang itu akan dapat merasai nikmatnya yang sebenar.
No comments:

Post a Comment